Als iemand grond wil toepassen of tijdelijk wil opslaan is het 'Besluit bodemkwaliteit' van toepassing.
Op deze pagina leggen we in het kort uit waaraan moet worden voldaan bij het toepassen van grond.
Onderstaande informatie hebben wij ook in een pdf-document opgemaakt, u kunt deze flyer hier downloaden.
Meld de toepassing van grond
Het toepassen of tijdelijk opslaan van grond of baggerspecie meldt u aan op het Meldpunt Bodemkwaliteit van Rijkwaterstaat. In de melding moet duidelijk worden vermeld waarom en hoeveel grond wordt toegepast, in welke laagdikte dat gebeurt en in welke bodemlaag.
Voorwaarden
- De toepassing dient tenminste 5 werkdagen van tevoren gemeld te worden;
- De toepassing dient nuttig* te zijn;
- Er mag niet meer grond worden toegepast dan noodzakelijk;
- De grond die wordt toegepast is van gelijke kwaliteit of beter dan de kwaliteit van de grond waarop deze wordt toegepast.
Als de melding gaat over toepassing van grond in één van de 14 Twentse gemeenten, dan wordt deze getoetst door de Omgevingsdienst Twente.
* Er mogen niet zomaar overal hopen grond ontstaan omdat er grond over is. Voorbeelden van nuttige toepassing zijn: ophogen van een akker omdat deze te nat is, het realiseren van een geluidswal of het aanvullen van een gat dat is ontstaan na sloop van een gebouw.
Welke kwaliteit grond mag toegepast worden?
Op de toepassingskaart van de Regionale Bodemkwaliteitskaart Twente en in de Nota bodembeheer regio Twente
‘Twents beleid veur oale groond 2.0’ staat beschreven welke kwaliteit grond toegepast mag worden.
Voor PFAS zijn aanvullend de ‘Bodemkwaliteitskaart PFAS Twente’ en ‘Beleidsregels PFAS Twente’ opgesteld.
Vanaf hier gebruiken we de term ‘bodemkwaliteitskaarten’ voor deze genoemde documenten.
Toepassingskaarten voor bovengrond en voor ondergrond
Op de toepassingskaarten wordt onderscheid gemaakt tussen de kwaliteiten 'achtergrondwaarde', 'wonen' en 'gebiedsgericht'.
Er zijn binnen Twente ook gebieden die uitgesloten zijn van de Regionale bodemkwaliteitskaart. Dat zijn de vliegbasis Twente en het gebied rondom de tunnel in Nijverdal. Hiervoor gelden separate bodemkwaliteitskaarten.
Enkele gebieden zijn op de bodemkwaliteitskaart aangegeven als ‘niet gezoneerd’. Dit betreffen delen van Oldenzaal en de oude kernen van Delden en Ootmarsum. Ter plaatse van deze niet gezoneerde gebieden en de gebieden ‘gebiedsgericht’ worden speciale eisen gesteld aan de toepassing van grond. Deze staan verwoord in de Nota bodembeheer.
Grondverzet in wegbermen buiten de bebouwde kom is ook een punt van aandacht. Hiervoor zijn specifieke bodemkwaliteitskaarten opgesteld.
Aantoonbare kwaliteit
De kwaliteit van de toe te passen grond is aan te tonen met een milieuhygiënische verklaring. Hiervan zijn verschillende soorten. Een partijkeuring, een erkende kwaliteitsverklaring of een fabrikant-eigenverklaring mag overal in Nederland gebruikt worden. Daarnaast zijn er enkele strategieën bij een bodemonderzoek of een waterbodemonderzoek mogelijk om de kwaliteit van grond of baggerspecie aan te tonen. Gebruik van de Bodemkwaliteitskaart is alleen mogelijk voor grond uit Twente op onverdachte locaties.
Bodemkwaliteitskaart
De bodemkwaliteit van de boven- of ondergrond op een herkomstlocatie is te vinden op de ontgravingskaarten van de bodemkwaliteitskaarten. Om van de bodemkwaliteitskaarten gebruik te kunnen maken moet voldaan worden aan de voorwaarden die staan weergegeven in de bodemkwaliteitskaart.
Voorwaarden bodemkwaliteitskaart
- De bodemkwaliteitskaart mag niet gebruikt worden als bewijsmiddel voor locaties die mogelijk verontreinigd zijn.
Te denken valt aan oude bedrijfsterreinen en boerenerven.
- Bij een melding voor het toepassen van grond op basis van de bodemkwaliteitskaart dient altijd een ingevulde vragenlijst uit bijlage 3 van de Beleidsregels PFAS meegezonden te worden.
- In de vragenlijst wordt ook gevraagd naar mogelijke eerdere bodemonderzoeken en of saneringen op de locatie. Dit is op te vragen via de website overijssel.omgevingsrapportage.nl.
- Bodeminformatie binnen gemeente Enschede is in te zien en op te vragen via de website van de gemeente Enschede.
Omgevingsdienst Twente controleert
De Omgevingsdienst Twente controleert of de gemelde toepassing voldoet aan de eisen uit het Besluit bodemkwaliteit en de bodemkwaliteitskaart. Als uit de gegevens blijkt dat de bodemkwaliteit op de herkomstlocatie slechter is dan aangegeven op de ontgravingskaart, dan kan de bodemkwaliteitskaart niet meer gelden als milieuhygiënische verklaring. Er is dan altijd een partijkeuring noodzakelijk om de grond elders te kunnen toepassen.
Meld het tijdelijk opslaan van grond
Niet alleen het toepassen van grond dient gemeld te worden; ook als grond tijdelijk wordt opgeslagen (anders dan tijdens tijdelijke uitname binnen het project) dient dit gemeld worden. De duur van de opslag bepaalt of het aanleveren van kwaliteitsgegevens vereist is:
- Opslag korter dan 6 maanden
Aanleveren van kwaliteitsgegevens is niet noodzakelijk als de grond korter dan 6 maanden opgeslagen wordt. Wel blijft de zorgplicht van toepassing.
- Opslag langer dan 6 maanden
Aanleveren kwaliteitsgegevens en melden van de beoogde toepassingslocatie is noodzakelijk als de grond langer dan 6 maanden opgeslagen wordt. Ook geldt dat de grond die langer dan 6 maanden wordt opgeslagen, gelijkwaardig of schoner moet zijn dan de bodem waarop de grond wordt opgeslagen.
Wat hoeft niet gemeld te worden?
- Opslag van grond binnen een inrichting hoeft niet gemeld te worden. De drijver van de inrichting dient te voldoen aan de van toepassing zijnde voorschriften van de omgevingsvergunning en/of het Activiteitenbesluit milieubeheer.
- Bij een aanvulling van een sanering in het kader van het Besluit uniforme saneringen hoeft de toepassing van de grond evenmin gemeld te worden.
Tot slot
De Omgevingsdienst Twente ziet toe op de naleving van Wet- en regelgeving en beleid, maar stelt deze niet zelf op. Dat doen het Rijk en de gemeenten.
Op en via onze website is veel van de regionale regelgeving te vinden. Wij raden aan de website regelmatig te raadplegen om zodoende op de hoogte te blijven van de actuele regelgeving.