Energiebesparing
Bedrijven hebben de plicht om energiebesparende maatregelen te treffen die binnen vijf jaar zijn terug te verdienen. Voor veel branches zijn 'erkende maatregelen lijsten' (EML-lijsten) beschikbaar waarop toepasbare energiebesparende maatregelen staan (zie Infomil). Met behulp van deze EML-lijsten kunnen ondernemers onderzoeken welke maatregelen zij (eventueel) nog moeten uitvoeren.
Informatieplicht
Bedrijven die meer 50.000 kWh dan of meer dan 25.000 m3 aardgas gebruiken, hebben een energiebesparingsplicht. Zij moeten sinds 1 juli 2019 elke vier jaar voldoen aan de informatieplicht. Deze verplichting houdt in dat ondernemers in het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aan de hand van EML-lijsten moeten melden welke energiebesparende maatregelen zij hebben getroffen.
Er zijn bedrijven die niet op deze wijze aan de plicht hoeven te voldoen, maar op een andere manier voldoen aan onderzoek en/of informatieplicht. Meer hierover kunt u lezen op de website van RVO meer informatie over de Wet milieubeheer en Informatieplicht energiebesparing.
Bedrijven die niet of deels niet voldoen aan de Informatieplicht kunnen door ons worden bezocht. Het ministerie van EZK heeft extra geld/middelen beschikbaar gesteld voor toezicht op de informatieplicht. Meer over de informatieplicht energiebesparing bij bedrijven leest u in onze flyer die we samen maakten met Omgevingsdienst IJsselland.
Vergunningen actualiseren
Het bevoegd gezag is verplicht om regelmatig vergunningsvoorschriften te bezien. Wij actualiseren vervolgens de vergunningen die niet toereikend zijn. In 2020 beschikken we over extra middelen om te bekijken hoe en welke afspraken of energiebesparende maatregelen zullen worden vastgelegd in een geactualiseerde vergunning.
Energie-audit De Europese richtlijn
Energie Efficiency Directive (EED) verplicht alle grote ondernemingen om elke vier jaar een energie-audit te maken. Dit heeft als doel om:
- energieverbruik in kaart te brengen;
- mogelijkheden voor kosteneffectieve energiebesparing te inventariseren en te kwantificeren.
Zij moeten hierover verslag uitbrengen aan het bevoegd gezag, sinds 1 juli 2019 is dat RVO. Hebt u een erkend keurmerk of neemt u deel aan de Meerjarenafspraken (MJA)? Dan voldoet u automatisch aan deze verplichting waardoor u geen energie-audit hoeft te maken.
Verplicht Label C voor kantoren in 2023
Elk kantoor groter dan 100m2 moet in 2023 minimaal energielabel C hebben. De definitieve wetgeving is nu in voorbereiding.